maanantai 14. helmikuuta 2011

valkosuklaa-mustaherukka-juustokakku.


Olen saanut kuulla tänään lukuisia ystävänpäivätoivotuksia ja ainakin yhtä paljon manauksia siitä miten kaupallinen päivä ystävänpäivä oikein on. En oikein ymmärrä pointtia. Ehkä kaupan hyllyt pursuavatkin kaikenlaista aiheeseen kuuluvaa sälää, mutta miten se eroaa joulusta, pääsiäisestä, vapusta tai pyhäinpäivästä..? Ja olen aika varma siitä että ainakaan naistenpäivänä yksikään nainen ei valita päivän kaupallisuudesta laisinkaan. Eikö jokainen kuitenkin itse päätä tekeekö päivästään (tai ystävänsä päivästä) kaupallisen vai ei?

Itse rakastan juhlia ja jos jonkinmoisia kissanristiäisiä. Ainakin kun ruuasta puhutaan, ei koskaan tunnu turhalta kokoontua isommalla tai pienemmällä porukalla syömään hyvin (varsinkin kun tietää pääsevänsä itsekin osingoille). Siispä ystävänpäiväksi juustokakkua.

Halusin tehdä tällä kertaa kerrosjuustokakun. Kaurakeksipohjan päällä on valkosuklaakerros ja sen päällä mustaherukkakerros. Koristeena on mustaherukoita ja valkosuklaata.

pohja
180g kaurakeksejä
80g voita sulatettuna

Sekoita murskatut keksit ja voisula keskenään. Vuoraa halk. 24cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Painele keksimuruseos vuoan pohjalle.

valkosuklaatäyte
100g valkosuklaata
2dl kermaa
200g tuorejuustoa
sokeria
vaniljasokeria
n. 2rkl sitruunamehua
3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi. Vaahdota kerma. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja lisää se kermavaahtoon yhdessä sokereiden ja tuorejuuston kanssa. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja ota kattila pois liedeltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata liivatteet sitruunamehun joukkoon. Lisää liivateseos ohuena nauhana muiden ainesten joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Kaada seos irtopohjavuokaan keksipohjan päälle.

Anna ensimmäisen kerroksen hyytyä jääkaapissa n. 20min ennen seuraavan kerroksen lisäämistä.

mustaherukkakerros
2dl kermaa
2dl mustaherukoita
200g mustaherukkajogurttia
200g tuorejuustoa
loraus mustaherukkamehutiivistettä
sokeria

+ 2rkl mustaherukkamehutiivistettä & 3 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma, lisää tuorejuusto, marjat, jogurtti, mehutiiviste ja sokeri ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna 2rkl mehutiivistettä kiehuvaksi ja ota kattila pois liedeltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata liivatteet mehutiivisteen joukkoon. Lisää liivateseos ohuena nauhana muiden ainesten joukkoon samalla hyvin sekoittaen.

Kaada seos valkosuklaakerroksen päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin neljä tuntia ennen tarjoilua.

5 kommenttia:

  1. Oijoi, mikä herkkukakku! Täytyykin laittaa resepti talteen. :)

    VastaaPoista
  2. kiitos, tykkäsin tästä itsekin tosi paljon. kiva kun onnistuu joskus ihan omasta päästään kehittelemään jotain onnistunutta (: eikä juustokakussa niin haittaa jos ainesosat vähän vaihtelevat, kunhan massa ja liivatteet ovat keskenään oikeassa suhteessa (:

    VastaaPoista
  3. Omnom hyvännäköstä ja varmasti makustakin! Makee valkosuklaa ja vähän hapan herukka mmmmm nam!

    VastaaPoista
  4. hauskan näkösiä noi koristepallot!

    VastaaPoista